Fremtidens SOSU-medarbejdere og fremtidens velfærdsteknologi blev bragt sammen, da SOSU Esbjerg lagde hus til Velfærdsteknologidage 2024 #2 torsdag den 28. november.
Apps, der gør det lettere for teknologibesværede at få fat i deres pårørende. Stokke med hjul. Hjælpemidler til skånsom klargøring af afdøde. Apps, der kan hjælpe med den daglige træning. Disse og mange andre velfærdsteknologier fik elever, ansatte og de mange gæster, der lagde vejen forbi, mulighed for at opleve, da SOSU Esbjerg lagde hus til konferencen Velfærdsteknologidage 2024 #2 den 28. november.
Eventet er tilrettelagt af Danish.Care, som er en brancheorganisation for hjælpemidler og velfærdsteknologi, i samarbejde med Videncenter for Velfærdsteknologi og SOSU Esbjerg.
Danish.Care havde fået støtte af Erhvervsfremmestyrelsen til arrangementet. For Danish.Care har det været et strategisk valg at afholde de to konferencer på SOSU-skoler for at bringe fremtidens sundhedsprofessionelle og udviklerne af sundheds- og velfærdsløsninger sammen, fortæller Anders Lyck Fogh Schultz, som er chefkonsulent i brancheorganisationen Danish.Care og har været med til at arrangere dagen.
”Vi ville skabe et iværksætterevent med havde fokus på det vigtigste for vores branche, nemlig udvikling og innovation på sundhedsområdet. For os er SOSU’erne de ægte velfærdshelte, der skal have velfærdsteknologien til at fungere sammen med den enkelte borger, så teknologi og de menneskelige ressourcer gør en forskel i et sundhedsvæsen under pres,” siger han.
Implementering udfordrer
Det glæder Thomas Eggersen fra Videncenter for Velfærdsteknologi. Ifølge ham er et af de største problemer i udbredelsen af velfærdsteknologi at få teknologierne udbredt til og i brug i ældreplejen. Derfor er det afgørende, at SOSU-assistenter og -medhjælpere er med i udviklingen af velfærdsteknologi.
”Idéer opstår, når vi står ude ved sengen,” siger Thomas Eggersen, som selv har en uddannelse som social- og sundhedshjælper og fortsætter:
”Ofte er det en eksisterende teknologi man vil udvikle videre på. SOSU-elever og -praktikere kender alle barriererne. Vi har fantastisk mange SOSU-elever, som er meget kompetente. Lad os få dem i spil. Implementeringen er det, der udfordrer. Når vi kommer ud i kommuner og regioner, er der ikke meget velfærdsteknologi derude.”
Indblik i hvad der findes
For SOSU Esbjerg er det vigtigt at kunne lægge hus til et arrangement som Velfærdsteknologidage, fortæller Kim Madsen, som er kursuschef på SOSU Esbjerg.
”Der er ingen tvivl om, at velfærdsteknologi kommer til at fylde i fremtiden. En ting er at udvikle velfærdsteknologi, en anden at få den ud at leve og skabe tryghed og forståelse for den blandt borgere, ansatte og elever i ældreplejen. For os er det vigtigt at styrke dialogen mellem praksis og velfærdsteknologiske virksomheder og dermed medvirke til, at vi får udviklet de rette velfærdsteknologiske løsninger i fremtiden,” siger han.
Arrangørerne var glade for at se, at mange andre end elever og ansatte kiggede forbi konferencen. Blandt andre medlemmer af et ældreråd og ansatte i forskellige kommuner besøgte SOSU Esbjerg for at få et indblik i fremtidens velfærdsteknologier.
SOSU Esbjerg
Gjesinglund Allé 8
6715 Esbjerg N
Telefon +45 76 10 60 10
E-mail post@sosuesbjerg.dk