Hvordan er det at undervise i førstehjælp og seksualoplysning i et land, hvor elektriciteten kan svigte under en operation, og hvor mange aldrig har hørt om basal sundhed? Seks elever og tre lærere fra SOSU Esbjerg tog til Sierra Leone og oplevede store kontraster.
For Mirjam Lykke Vang Andersen, der læser EUX Velfærd, og Freja Grün Derbyshire, der læser til pædagogisk assistent, blev turen en øjenåbner.
"Noget af det, der gjorde størst indtryk på mig, var, hvor lidt der skulle til for at gøre en stor forskel. Vi gav nogle drikkepenge på syv kroner, og folk blev lykkelige," fortæller Mirjam.
Eleverne besøgte blandt andet et hospital, hvor to elever og en lærer overværede et kejsersnit. Iført operationstøj stod kvinden midt i veerne og talte penge op for at betale for indgrebet – og lige før operationen skulle starte, gik strømmen.
Underviste i førstehjælp og seksualoplysning
Rejsen var en del af et projekt støttet af Globus Puljen, der fremmer internationale partnerskaber mellem uddannelsesinstitutioner. I løbet af turen underviste eleverne i emner, som i Sierra Leone enten er ukendte eller tabubelagte.
Freja underviste i hjertemassage, hvilket var helt nyt for deltagerne.
"De anede ikke, hvad de skulle gøre," fortæller hun. "Vi prøvede at lære dem hjertemassage, men de vidste slet ikke, hvordan de skulle placere hænderne."
Mirjam underviste i seksualoplysning – et emne, der sjældent bliver talt om i landet, selvom HIV er et voksende problem. Hun oplevede, at pigerne var meget tilbageholdende med at tage imod kondomer, fordi emnet var så følsomt.
"Jeg endte faktisk med at sige: Alle skal tage to. Så er jeg ligeglad med, om de bruger dem til ballondyr eller til at bolle. De ville ikke sige til hinanden, at de har sex."
Indsamling gav livsvigtigt udstyr
Hjemmefra havde elever og lærere samlet 17.500 kroner ind gennem et loppemarked. Pengene brugte de dernede på ting, som de helt konkret kunne se, at de forskellige institutioner og projektet Pink Power manglede. Det blev blandt andet til en babyvægt og blodtryksapparater til hospitalet, madrasser til handicaphjemmet samt en ovn og symaskiner til Pink Power, så de kan oprette en cateringlinje og uddanne kvinder i at sy.
Tilbage i Danmark har turen givet eleverne et nyt syn på de ting, vi ofte tager for givet.
”Man kan tydeligt mærke, at vi har meget, og jeg er blevet mere glad for de ting jeg har, siger Freja Grün Derbyshire, som også er sætter ekstra pris på affaldssortering efter at have oplevet at gå rundt i affald og i lugten af brændt affald.
SOSU Esbjerg har siden 2021 været en del af UNESCOs netværk af verdensmålsskoler og arbejder aktivt med at uddanne eleverne til at blive globale medborgere.
FAKTA
· Globus Puljen støtter samarbejde mellem danske uddannelsesinstitutioner og partnere i det globale syd, som kan skabe engagement i det internationale udviklingssamarbejde og verdensmålene.
· Pink Power er en græsrodsbevægelse, der kæmper for de mest udsatte piger og kvinders menneskerettigheder i Sierra Leone.
Mirjam Lykke Vang Andersen
Elever og lærere delte kondomer ud i nattelivet. Her er det Freja Grün Derbyshire og Liwliwa Galapia Olsson
SOSU Esbjerg
Gjesinglund Allé 8
6715 Esbjerg N
Telefon +45 76 10 60 10
E-mail post@sosuesbjerg.dk